Lekki Torcik z Mini Ptysiami w roli głównej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja wariacja na weekend,ciasto jest delikatne i efektowne,można również przygotować je z kremem budyniowym-karpatkowym,u mnie lżejsza wersja:-)Ciasto to wypatrzyłam na stronie włoskiej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek ( osobno białka i żółtka )
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao

    Mini Ptysie:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka wody
    100g masła
    3 duże jajka
    1/3 łyżeczki soli
    1/2 łyżki cukru

    Krem Jogurtowy:
    400 ml jogurtu owocowego np. brzoskwiniowego
    galaretka owocowa np.brzoskwiniowa
    1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo
    2 mleczne lub deserowe czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki torcik z mini ptysiami w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec dodać małymi porcjami cukier i cały czas miksować aż powstanie gładka i lśniąca masa. Nie przerywając mieszania dodać żółtka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Na sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy ( średnica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia ) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C bez termoobiegu. Piec około 45 min lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu blachę z ciastem wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości 60 cm. Następnie stawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie boki biszkoptu oddzielić nożem od tortownicy, wyjąć biszkopt i przekroić na 2 równe części
    2.. Do garnka wkładamy masło, wlewamy wodę, dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
    Wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników, gotujemy kilka minut aż masa stanie się nieco szklista, zwarta i zacznie odchodzić od dna.
    Odstawiamy masę do przestygnięcia.
    Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i mieszamy za każdym razem do połączenia się składników.
    Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy – ptysie dość mocno rosną podczas pieczenia.Z podanych składników powinno wyjść 30 szt.małych ptysi.
    Pieczemy przez około 20-25 minut lub do chwili aż ptysie będą złociste, a w dotyku suche i chrupiące.
    3.Galaretkę i zmieszaną z nią łyżeczkę żelatyny rozpuszczam w 100ml wrzątku, zostawiam do ostudzenia.
    Zimny jogurt ubijam mikserem w wysokim pojemniku aż zrobił się bardziej puszysty. Dodaję ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę ubijałam.
    Jeśli jogurt widocznie gęstnieje przekładam nim biszkopt od razu, jeśli nie odstawiłam na chwilę do lodówki, do schłodzenia.

Porady

Ptysie najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej i zrobić krem jogurtowy z połowy porcji,nadziać nim ptysie,najlepiej końcówką od pączków,i pozostawić w lodówce do stężenia. Przepołowiony biszkopt nasączamy wodą z cytryną i cukrem,bądź herbatą,czym lubimy,spód biszkoptu smarujemy dżemem i na to wykładamy tężejący krem jogurtowy,przykrywamy biszkoptem,górę biszkoptu smarujemy delikatnie dżemem,lub kremem jogurtowym i na to układamy ptysie,dzięki przesmarowaniu,będą się ładnie trzymały,odstawiamy do lodówki na 1 godz.w między czasie przygotowujemy sobie polewę z czekolad, rozprowadzamy ją równomiernie po ptysiach i przesmarowujemy boki tortu,które posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować