Lekki torcik z kawowym akcentem

0 (0 ocen)

Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli śmietankowych i szybkich w przygotowaniu torcików! Krówkowa śmietanka, owoce i kawowa galaretka sprawia, że tort smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 22 cm
    Biszkopt :
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mąki,
    • 0,5 łyżki oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 3 łyżki cukru,
    • Szczypta soli
    Krówkowa śmietanka z owocami:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 3-4 łyżki masy krówkowej do smaku,
    • Około 5 plasterków ananasa z puszki,
    • Około 4-5 połówek brzoskwiń z puszki,
    • Mała kiść winogrona ciemnego,
    Kawowa galaretka:
    • 2 szklanki wody,
    • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
    • Cukier waniliowy,
    • Cukier do smaku,
    • 1 kieliszek likieru amaretto,
    • 4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy

Lekki torcik z kawowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
  • dodanie masy krówkowej 2. ŚMIETANKA: Obrane winogrono płuczemy i osuszamy. Odsączone z soku brzoskwinie oraz ananasy kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę krówkową (ilość zależy od tego jak bardzo chcemy słodkie ciasto).
  • dodanie owoców 3. Gdy dodana masa dobrze się połączy ze śmietanką wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy, dodajemy owoce i po ich wymieszaniu masę wylewamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.
  • wylanie galaretki 4. GALARETKA: Gorąca wodą zalewamy żelatynę. Rozpuszczamy ją. Dokładamy kawę, cukier waniliowy, likier oraz cukier kryształ do smaku (według uznania). Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Ponownie wkładamy torcik do chłodu by galaretka zastygła.

Porady

Można całość wykończyć inną, owocową galaretką, jednak smak kawy to jeden z moich ulubionych. Lubię go nie tylko w filiżance ale także w deserach i ciastach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Masa krówkowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować