Lekki torcik śmietankowy na biszkoptach

0 (0 ocen)

Bardzo lekki i bardzo pyszny torcik bez pieczenia.Najlepiej smakuje mocno schłodzony z lodówki.Można do niego użyć dowolnego ,ulubionego smaku galaretki,ja użyłam jabłkowo-miętowej,dzięki temu torcik jest orzeźwiający.Idealny na lato.

Składniki:

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    2 dowolne galaretki
    około 15 dag okrągłych biszkoptów

Lekki torcik śmietankowy na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową.Następnie dno i boki wykładamy biszkoptami.
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.
    Masę wlewamy do tortownicy i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
  • 3. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,odstawiamy do lekkiego stężenia,następnie wylewamy ją na śmietanę.
  • 4. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Najlepiej na kilka godzin lub na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy