Bardzo lekki i bardzo pyszny torcik bez pieczenia.Najlepiej smakuje mocno schłodzony z lodówki.Można do niego użyć dowolnego ,ulubionego smaku galaretki,ja użyłam jabłkowo-miętowej,dzięki temu torcik jest orzeźwiający.Idealny na lato.
Składniki:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 dowolne galaretki
około 15 dag okrągłych biszkoptów
Lekki torcik śmietankowy na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową.Następnie dno i boki wykładamy biszkoptami.
2.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.
Masę wlewamy do tortownicy i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
3.Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,odstawiamy do lekkiego stężenia,następnie wylewamy ją na śmietanę.
4.Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Najlepiej na kilka godzin lub na noc.
Komentarze