Lekki torcik maślankowy z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowe ciasta z owocami nie mają sobie równych.Ten torcik jest lekki i smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • Na tortownicę 16 cm

    1 szklanka maślanki
    2 i 1/2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    2 łyżeczki żelatyny
    190 g zamrożonych czerwonych porzeczek

    spód
    5 dag masła
    7 i 1/2 dag ciemnych herbatników

Lekki torcik maślankowy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy i studzimy.
    Herbatniki miksujemy i łączymy z masłem.
    Spód tortownicy wylepiamy masą, nie przyciskając zbyt mocno.
    Blachę wstawiamy na godzinę do lodówki.
    Maślankę mieszamy z cukrem pudrem i 1 łyżką cukru waniliowego.
    Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru waniliowego.
    Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody .
    Do żelatyny dodajemy odrobinę maślanki dobrze mieszamy i dodajemy do reszty masy maślankowej.
    Dobrze mieszamy i od razu dodajemy ubitą śmietanę.
    Na ciasto wykładamy większość rozmrożonych porzeczek , na nie masę maślankową i na koniec resztę porzeczek.
    Przyozdabiamy.

Porady

Częściej porzeczki mieszam od razu z masą maślankową , ale dziś zrobiłam inną wersję. Bezpośrednio przed jedzeniem wierzch można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy