Lekki torcik maślankowy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy i studzimy.
Herbatniki miksujemy i łączymy z masłem.
Spód tortownicy wylepiamy masą, nie przyciskając zbyt mocno.
Blachę wstawiamy na godzinę do lodówki.
Maślankę mieszamy z cukrem pudrem i 1 łyżką cukru waniliowego.
Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru waniliowego.
Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody .
Do żelatyny dodajemy odrobinę maślanki dobrze mieszamy i dodajemy do reszty masy maślankowej.
Dobrze mieszamy i od razu dodajemy ubitą śmietanę.
Na ciasto wykładamy większość rozmrożonych porzeczek , na nie masę maślankową i na koniec resztę porzeczek.
Przyozdabiamy.
Porady
Częściej porzeczki mieszam od razu z masą maślankową , ale dziś zrobiłam inną wersję.
Bezpośrednio przed jedzeniem wierzch można posypać cukrem pudrem.
Komentarze