Lekki świąteczny cytrynowy sernik z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąki wymieszać ze sobą, proszkiem, solą i cynamonem.
Dodać posiekaną margarynę, rozdrobnić i dodać jajo.
Wyrobić szybko kruche ciasto, po czym włożyć je do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 30 minut, zależy ile mamy czasu
2.Ser:
Rodzynki zalać wrzątkiem(1/2 szklanki) z 1/2 olejku rumowego. Odstawić.
3.Z 4 jajek białka oddzielić od żółtek.
Białka włożyć do lodówki.
4.Żółtka utrzeć mikserem z cukrami na pulchną masę, ucierać aż do rozpuszczenia cukru, ok 15 minut, to na prawdę dużo daje w strukturze gotowego ciasta. Jeśli nam się śpieszy użyjmy drobnego cukru do wypieków.
5.Masło osobno utrzeć do białości, dodać resztę olejku. Można to robić szpatułkami od miksera( nie wiem jak to inaczej nazwać) nie musimy ich myć przy zmianie produktu ubijanego.
Do żółtek dodać masło, stopniowo, cały czas ubijając mikserem, po czym wsypać kisiele i ubijać jeszcze 5 minut.
6.Do masy stopniowo dodawać ser, miksując, na mniejszych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników.
Dodać odsączone rodzynki.
7.Ciasto rozwałkować na 5 mm i wyłożyć nim formę z papierem do pieczenia.
8.Białka wyciągnąć z lodówki i czystymi pałeczkami ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, trwa to ok 5 minut.
Dodać białka do masy w kilku turach, łączyć masy drewnianą łyżką, ostrożnie aby nie zniszczyć struktury piany.
9.Piec 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu.
Po tym czasie zostawić go w piecu do ostudzenia, po ok 40 minutach można otworzyć drzwiczki piekarnika.
10.Dekorujemy wg własnego pomysłu, polewą lukrem lub napisem z kremu maślanego i pomarańczami ( na zdjęciu )
Komentarze