Lekki sernik z ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Bialka ubijamy na sztywna pianę,dodajemy cukry,nastepnie żołtka.Maki mieszamy z proszkiem i kakao i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.Pod koniec dodajemy olej.Ciasto wylewamy na blaszkę (24x31).Pieczemy ok 20-25 minut w 160 stopniach.
2.Wystudzony biszkopt smarujemy dzemem.Kazdy z 12 lodow przekrajamy na pół.Układamy na dżemie,przeciętą stroną do dołu.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku,studzimy.Gdy zaczną tężec dodajemy do sera i miksujemy.(Mozna sobie dosłodzic masę).Mase serową wylewamy na lody.Odstawiamy do zastygnięcia do lodowki.
3.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.Śniezki ubijamy z mlekiem,dodajemy cienką stróżką zimną żelatynę.Masę wykladamy na masę serową.Czekoladę ścieramy na tarce,oproszamy ciasto i wstawiamy do schlodzenia.
Komentarze