Ciasto lekki piankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 45min. w 170C. Wystudź.
2.Każdą galaretkę rozpuść w 1 1/2szkl. gorącej wody.Pozostaw do mocniejszego stężenia. Połowę czerwonej wylej nierównomiernie na biszkopt.
3.Śmietanę wlej do dwóch wysokich naczyń. Do jednego dodaj tężęjącą cytrynową galaretkę a do drugiego agrestową. Zmiksuj. Zieloną masę wylej na czerwoną galaretkę. Następnie Resztę czerwonej galaretki wylej. Na koniec wylej masę cytrynową. Włóż do całkowitego stężenia do lodówki.
Komentarze