Ciasto Lekki piankowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lekkie biszkoptowe ciasto ze wspaniałą kolorową pianką.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta sody

    Dodatkowo:
    0,4l śmietany 18%
    1galaretka truskawkowa
    1galaretka agrestowa
    1galaretka cytrynowa

Ciasto lekki piankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 45min. w 170C. Wystudź.
  • 2. Każdą galaretkę rozpuść w 1 1/2szkl. gorącej wody.Pozostaw do mocniejszego stężenia. Połowę czerwonej wylej nierównomiernie na biszkopt.
  • 3. Śmietanę wlej do dwóch wysokich naczyń. Do jednego dodaj tężęjącą cytrynową galaretkę a do drugiego agrestową. Zmiksuj. Zieloną masę wylej na czerwoną galaretkę. Następnie Resztę czerwonej galaretki wylej. Na koniec wylej masę cytrynową. Włóż do całkowitego stężenia do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy