Lekki miodownik z masą jabłkową

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Miodownik inaczej ...ze smazonymi jabłkmi-smaczne i orginalne połaczenie:) Pycha:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:



  • ciasto miodowe:

    500g mąki,
    2 jajka,
    100g margaryny,
    3-4 łyżki miodu,
    2 łyżeczki sody,
    300g cukru pudru,
    2 łyżki śmietany

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek,
    odrobina cynamonu ,
    cukier waniliowy
    1 galaretka najlepiej agrestowa
    oraz
    cukier puder do posypania wierchu
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Lekki miodownik z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.

    Margarynę połaczyć z mąką następnie dodać y sodę, miód, cukier, jajka i śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na wielkość blachy kazde i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
    Masa z jabłek:
    Jabłka zetrzec na tarce, przesmażyć w garnku mieszając od czasu do czasu , dodac cukier waniliowy9ale niekoniecznie) i cynamon. Pod koniec smazenia dodać do jabłek galaretkę, wymieszać .
    Przełozenie:
    na pierwszym placku równo rozsmarowac połowę ciepłej masy jabłkowej, przykryć 2 plackiem, rozsmarować resztę masy jabłkowej i przykryć kolejnym plackiem .
    Schłodzic w lodóce az placki zmiekną.
    Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem lub udekorowac wg własnego uznania.. Smacznego:)

Porady

30 x 23cm. Jesli chcemy by placki były bardziej miodowe, zwiekszmy ilośc miodu do 5 łyzek . wiecej zdjec dodam pózniej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować