Lekki lunch

0 (0 ocen)

W sam raz dla osób na diecie. Pasuje na obiad i lekką kolację.

Składniki:

  • 200g karczku
    150g pieczarek
    4 jajka
    1 kapusta pekińska
    1/2 ogórka zielonego
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 puszka groszku konserwowego
    2 cebulki ze szczypiorkiem
    garść zielonych oliwek
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    3 łyżki jogurtu greckiego
    natka pietruszki
    2 gałązki tymianku
    szczypta chilli
    1 łyżeczka suszonej szałwii
    sól, pieprz cytrynowy

Lekki lunch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karczek 1. Karczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Jak zacznie się wytapiać dolewamy sos sojowy, pokrojony czosnek i szałwię. Smażymy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki do przestudzenia.
    Na powstałym sosiku smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Przekładamy do pieczarek.
    Jajka gotujemy na twardo.
  • kapusta pek. z ogórkiem, oliwkami i szczypiorkiem 2. Kapustę pekińską szatkujemy i odrobinę solimy, żeby zmiękła.
    Ogórka zielonego kroimy i dorzucamy wraz z cebulką, szczypiorkiem i oliwkami.
  • karczek z pieczarkami 3. Przestudzone mięso z pieczarkami przekładamy do sałatki.
  • groszek+kukurydza 4. Dokładamy kukurydzę z groszkiem odcedzone z zalewy.
  • jajka 5. Przestudzone jajka kroimy i dokładamy do sałatki.
  • przyprawy 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i chilli. Mieszamy.

    Majonez, musztardę i jogurt łączymy ze sobą i zalewamy sałatkę.
    Całość mieszamy i układamy listki natki.

Porady

Zamiast karczku można dodać np. pierś z kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy