lekki kolorowy przekładaniec

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

lekkie ciasto, które świetnie się sprawdzi na dziecięce przyjecia. Jest bardzo podzielne, z porcji wychodzi 40 kawałków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    na biszkopt (blaszka 25*34 cm):
    4 jajka
    2 opakowania kisielu truskawkowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    na piankę:
    500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego z kartonika
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka truskawkowa
    na wierzch:
    40 okrągłych biszkoptów
    1 galaretka brzoskwiniowa
    200 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery Ciasto

Lekki kolorowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, ubijając dodawać po żółtku. Do ubitej na sztywno piany dodać mąkę wymieszaną z kisielami i proszkiem. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać ocet i olej. Piec w 170*C przez około 30 minut.
  • 2. Galaretki rozpuścić osobno każdą w 3/4 szklanki wody. Mleko podzielić na połowę. Jedną połowę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. Wylać na biszkopt (od razu bo masa szybko tężeje). Tak samo postąpić z drugą galaretką i pozostałym mlekiem. Kiedy warstwy pianki zastygną. przygotować trzecią warstwę. Sok z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim brzoskwiniową galaretkę. Na piance rozłożyć biszkopty i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wylać na ciasto. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować