Lekki chłodnik z botwinki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonały posiłek na upalne dni ! Pyszny i zdrowy chłodnik nie tylko dla fanów słodkiej botwinki :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml jogurtu
    500 ml kefiru
    2 pęczki botwinki
    1 pęczek rzodkiewki
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    0.5 pęczka koperku
    sól, pieprz

Lekki chłodnik z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulkę siekamy.
    2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łodyżki drobno kroimy.
    3. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy starte buraki i pokrojone łodyżki. Krótko smażymy ok. 5-10 min. Ściągamy z ognia i studzimy.
    4. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a koperek siekamy.
    5. W misce mieszamy jogurt z kefirem, dodajemy ostudzoną botwinkę, koperek, i rzodkiewkę. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Porady

Chłodnik pysznie smakuje z ugotowanym jajkiem na twardo :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy