Niebanalna w swej postaci i zdrowa zupa, można by dodatkowo rzec – dietetyczna. Ciekawym uzupełnieniem są kluski kładzione z kostką buraczkową. To sprawia, że zupa przyjmuje postać lekkiego barszczu.
Składniki:
Kluski:
1 większy obrany, ugotowany burak (200 g)
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 jajka
12 łyżek kaszy manny
sól do smaku
Zupa:
1 duża biała rzodkiew (400 g)
1 średni ogórek sałatkowy (200 g)
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
2 małe białe cebule (2 x 50 g)
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki oliwy
6 szklanek bulionu warzywnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
spora szczypta chilli
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Lekka zupa warzywna z kluskami z buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka pokroić w drobną kostkę. Jogurt, jajka oraz kaszę mannę dokładnie wymieszać. Dołożyć buraka – wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, po czym pozostawić na czas przygotowania zupy.
2.Cebulę oraz czosnek obrać. Cebulę pokroić na ćwierćplastry, czosnek – półplastry. Rzodkiew dokładnie oczyścić (ewentualnie obrać) i pokroić na ćwierćplastry. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, wsypać chilli – smażyć ok. 5 min, mieszając.
3.Następnie wlać sos sojowy i bulion. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować 10 min. Po tym czasie dołożyć pokrojony na ćwierćplastry ogórek, osączony groszek oraz miętę. Gotować 2 – 3 min.
4.Z przygotowanego ciasta formować za pomocą łyżeczki deserowej kluski wielkości dużego orzecha włoskiego, które kłaść bezpośrednio na gotującą się zupę. W międzyczasie zawartość garnka delikatnie przemieszać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, całość gotować jeszcze 2 – 3 min. Danie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze