Lekka zupa warzywna z kluskami z buraczkiem

wyświetlono: 277 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Niebanalna w swej postaci i zdrowa zupa, można by dodatkowo rzec – dietetyczna. Ciekawym uzupełnieniem są kluski kładzione z kostką buraczkową. To sprawia, że zupa przyjmuje postać lekkiego barszczu.

opublikowany: 26.04.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Kluski:
    1 większy obrany, ugotowany burak (200 g)
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 jajka
    12 łyżek kaszy manny
    sól do smaku

    Zupa:
    1 duża biała rzodkiew (400 g)
    1 średni ogórek sałatkowy (200 g)
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    2 małe białe cebule (2 x 50 g)
    4 duże ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej mięty
    3 łyżki oliwy
    6 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    spora szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób podania:

Posiłek:

Lekka zupa warzywna z kluskami z buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekka zupa warzywna z kluskami z buraczkiem 1. Buraka pokroić w drobną kostkę. Jogurt, jajka oraz kaszę mannę dokładnie wymieszać. Dołożyć buraka – wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, po czym pozostawić na czas przygotowania zupy.
  • Lekka zupa warzywna z kluskami z buraczkiem 2. Cebulę oraz czosnek obrać. Cebulę pokroić na ćwierćplastry, czosnek – półplastry. Rzodkiew dokładnie oczyścić (ewentualnie obrać) i pokroić na ćwierćplastry. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, wsypać chilli – smażyć ok. 5 min, mieszając.
  • Lekka zupa warzywna z kluskami z buraczkiem 3. Następnie wlać sos sojowy i bulion. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować 10 min. Po tym czasie dołożyć pokrojony na ćwierćplastry ogórek, osączony groszek oraz miętę. Gotować 2 – 3 min.
  • Lekka zupa warzywna z kluskami z buraczkiem 4. Z przygotowanego ciasta formować za pomocą łyżeczki deserowej kluski wielkości dużego orzecha włoskiego, które kłaść bezpośrednio na gotującą się zupę. W międzyczasie zawartość garnka delikatnie przemieszać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, całość gotować jeszcze 2 – 3 min. Danie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE