Zupy - kremy są fantastyczne, szczególnie, gdy używamy warzyw sezonowych.
30 min
Składniki:
na 4 przystawkowe porcje:
500 g różyczek kalafiora
1 średni por
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka masła
500 ml bulionu (użyłam domowych kostek)
80 g sera feta lub pleśniowego lazur
2 łyżki śmietanki 12%
świeżo mielony pieprz
sól morska
odrobina oliwy z oliwek
szczypiorek do dekoracji
Lekka zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku (najlepiej takim o grubym dnie) rozgrzewamy masło po czym dusimy na nim posiekanego pora, gdy zmięknie dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy uważając, by warzywa nie zaczęły się rumienić. Dorzucamy posiekany czosnek, mieszamy całość. Dokładamy różyczki kalafiora, zalewamy gorącym bulionem. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem, po czym gotujemy przez około 15 minut (aż kalafior zacznie się rozpadać, gdy naciśniemy go łyżką).
2.Wyłączamy gaz, dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Dokładnie miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy do smaku - ja dodałam naprawdę dużo pieprzu. Można dodać również ulubione zioła (dodałam mieszankę z lawendą). Podajemy zupę posypaną odrobiną szczypiorku i polaną odrobiną oliwy z oliwek (kilka kropli).
Komentarze