Lekka zupa jarzynowa

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Obowiązkami w kuchni zwykle dzielę się z mamą. Gdy przypada moja kolej na gotowanie, staram się, aby potrawy były pożywne i łatwe do wykonania...

  • 45 min

Składniki:

  • ● 10 dag fasolki szparagowej
    ● 10 dag groszku
    ● cebula
    ● 2-3 młode marchewki
    ● 3 ziemniaki
    ● 1/4 główki kapusty
    ● 5 małych pomidorów
    ● 1,5 l bulionu z kostki
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 2 ząbki czosnku
    ● łyżka masła
    ● 3 łyżki posiekanego koperku
    ● liść laurowy
    ● po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Lekka zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z zewnętrznych
    liści i szatkujemy. Fasolkę
    myjemy, odcinamy końcówki.
    Czosnek obieramy,
    przeciskamy przez praskę. Marchewki, ziemniaki i cebulę obieramy.
    Cebulę siekamy, ziemniaki
    kroimy w kostkę, a marchewki
    w plasterki. Groszek łuskamy.
    Pomidory obieramy ze
    skóry i kroimy w dużą kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę,
    wkładamy ziemniaki, cebulę
    i czosnek. Smażymy 3 minuty,
    mieszając. Solimy, dodajemy
    liść laurowy, ziele angielskie
    i pieprz. Wlewamy bulion i zagotowujemy.
    Wkładamy marchewkę,
    fasolkę i kapustę. Gotujemy
    ok. 15 minut.
  • 3. Gdy warzywa zmiękną, wsypujemy
    groszek i pomidory. Gotujemy
    5 minut. Dodajemy masło,
    doprawiamy i posypujemy
    koperkiem.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Ugotowane warzywa można zmiksować, a zupę podawać z grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować