Zupa cebulowa najczęściej kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem czyli zupa cebulowa na wiosnę,. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna.
Lekka zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski.
• Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
• Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa.
• Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
• Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą.
• Zupę zmiksować blenderem.
• Kromki chleba pokroić w paski i podsmażyć na maśle.
• Podawać zupę z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze