Lekka zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa cebulowa najczęściej kojarzy się z sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem czyli zupa cebulowa na wiosnę,. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna.

  • 30 min

Składniki:

  • • 4 cebule
    • 1/2 małego pora
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku
    • 3 łyżki masła
    • 2 serki pleśniowe okrągłe
    Grzanki
    • 4 kromki chleba tostowego
    • 2 łyżki masła
    • szczypiorek do posypania

Lekka zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski.
    • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
    • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa.
    • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
    • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą.
    • Zupę zmiksować blenderem.
    • Kromki chleba pokroić w paski i podsmażyć na maśle.
    • Podawać zupę z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy