Lekka zapiekanka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znakomite i lekkie danie w sam raz na wiosenne dni .

  • 60 min

Składniki:

  • Paczka makaronu kokardki
    Dwa opakowania szpinaku po 300g
    Ser żółty 200g
    Szynka lub inna wędlina 20dag
    Jogurt naturalny lub śmietana
    Bazylia oregano majeranek sól pieprz
    1-2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Lekka zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy wodę na makaron kiedy woda się gotuje wrzucamy makaron i gotujemy 15 20 min.
  • 2. Na patelnię dajemy szpinak mrożony lub świeży po rozpuszczeniu lub uduszeniu dodajemy pokrojony lub starty ser i czekamy aż się roztopi na koniec dodajemy czosnek pokrojony lub wyciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w paski mniej więcej 3 na 1 cm szynkę .
  • 3. Sos do połowy jogurtu naturalnego dodajemy bazylię oregano majeranek sól pieprz i mieszamy .
    Do blachy lub naczynia żaroodpornego wrzucamy odcedzony makaron następnie szpinak z serem i szynką oraz 4 łyż sosu mieszamy. Na koniec danie polewamy reszta sosu można też posypać żółtym serem .
    Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach .
  • 4. Do blachy lub naczynia żaroodpornego wrzucamy odcedzony makaron następnie szpinak z serem i szynką oraz 4 łyż sosu mieszamy. Na koniec danie polewamy reszta sosu można też posypać żółtym serem .
    Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować