Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym

4.48 (172 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka, pyszna i łatwa w przygotowaniu zapiekanka warzywna.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
    1 brokuł
    2-3 ząbki czosnku
    1 por, biała część
    2 młode marchewki
    1 puszka groszku
    Składniki na sos:
    2 małe jogurty naturalne
    pęczek koperku
    pęczek natki pietruszki
    2 jaja
    1 łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    kawałek startego sera typu parmezan
    odrobina oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos jogurtowy

Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Najpierw przygotować sos jogurtowy.
    Jogurty wymieszać z jajkami, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, tymianek, sól oraz pieprz.
    Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie ok 10 minut.
    Marchewki obrać, umyć, pokroić wg uznania i gotować ok 12 minut.
    Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować ok 5 minut.
    Por posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać por z czosnkiem przez ok 5 minut.
    Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć świeżo mieloną solą, następnie wyłożyć por z czosnkiem, marchewkę, wylać połowę sosu jogurtowego.
    Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki, brokuła i odcedzony groszek. Zalać resztą sosu i posypać 1/2 parmezanu. Piec w piekarniku ok 30 minut. 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posypać ją resztą sera.

Porady

Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika powinna "odpocząć" ok 5 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować