Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Bardzo zdrowa, kolorowa, oryginalna w smaku surówka z sosem musztardowo-balsamicznym.

  • 10 min

Składniki:

  • sałatka :
    -botwina ( liście buraka ćwikłowego) : 1 pęczek
    -liście kapusty pekińskiej : 8 sztuk
    -rzodkiewki : 4 sztuki
    -pomidor sezonowy krajowy : 1 sztuka
    -parmezan wiórki : 30 g
    -prażone nasiona słonecznika : 4 łyżki



    sos:
    -oliwa z oliwek : 50 ml
    -musztarda miodowa : 1 łyżka
    -ocet balsamiczny z Modeny : 3-4 łyżki
    -sól : 0,5 łyżeczki maxymalnie
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki maxymalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Lekka surówka z sosem musztardowo-balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu dokładnie wymieszać ( najlepiej umieścić w małym słoiczku i potrząsać).
  • 2. Liście botwiny i sałaty umyć. Łodygi botwiny posiekać.
  • 3. Pomidory umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki. Rzodkiewki umyć, pokroić w kostkę lub plasterki.
  • 4. Liście botwiny i kapusty pekińskiej ułożyć na dużym talerzu, polać połową sosu. Na wierzchu rozłożyć pomidory, rzodkiewki, parmezan. Całość posypać nasionami słonecznika, posiekanymi łodygami botwiny, polać resztą sosu.

Porady

Jeżeli przygotowujemy tę surówkę/sałatkę na kolację, można do niej dodać plasterki szynki, aby była bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować