LEKKA SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO, OGÓRKA I WĘDLINY Z KOPERKIEM I CZOSNKIEM

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Sałatka ta świetnie komponuje się z daniami przygotowanymi z grilla, ale i z kanapkami wcale się nie kłóci :) Smakuje świetnie i lekko się trawi :) Ja podaję ją nawet do kolacji :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (ja użyłam makaronu Czanieckiego)
    1 długi ogórek
    30 dag chudej wędliny (z kurczaka bądź z indyka - według uznania)
    2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    1 natka koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka z makaronu ryżowego, ogórka i wędliny z koperkiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-021vm70 1. Ogórek i wędlinę pokroić w drobną kostkę.
  • image-1fg6wlg 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Przelać zimną wodą i dodać do ogórka z wędliną. Zamieszać.
  • image-1r0jl1v 3. Gotowe składniki przemieszać z poszatkowanym koperkiem.
  • image-0xibbkr 4. W osobnej miseczce rozgnieść 2 ząbki czosnku i dodać do nich 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego (typu greckiego).
  • image-1tmmm67 5. Wszystkie składniki razem przemieszać. Gotową sałatkę odstawić na kilka chwil do lodówki, aby nieco się przegryzła.

    Sałatka gotowa do podania.

Porady

Nie polecam doprawiania solą ani pieprzem. Czosnek w zupełności wystarcza i dodaje sałatce przyjemnej ostrości. Jednak ile ludzi, tyle smaków, dlatego proszę postąpić z przyprawami według uznania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować