Lekka sałatka z fetą, truskawkami i olejem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na rewelacyjną, przepyszną sałatkę z pachnącymi truskawkami i świeżymi warzywami. Sekretnym składnikiem jest niesamowity olej z pestek dyni.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    mix sałat
    feta light
    świeże truskawki (2-3 na porcję)
    kilka kaparów
    zielony ogórek
    posiekany szczypiorek i cebulka dymka
    słonecznik
    olej z pestek dyni
    Sos:
    0,5 łyżeczki ciemnego cukru (lub miodu w zamian)
    duża szczypta soli
    2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
    0,5 łyżeczki musztardy ziołowej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2-3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka z fetą, truskawkami i olejem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę, ogórka i truskawki myję i osuszam. Ogórka obieram i kroję w cienkie półplasterki , truskawki kroję w dużą kostkę. Na talerzyku lub w miseczce układam garść mixu sałat, dodaję ogórka, truskawki, trochę fety pokruszonej na małe kawałki, posiekany szczypiorek z dymką i lekko rozdrobnione kapary. Lekko wszystko mieszam. Przygotowuję sos (najłatwiej zrobić to w zakręcanym słoiku, mocno nim potrząsając): w wodzie mineralnej rozpuszczam cukier (miód) i sól, dodaję sok z cytryny i musztardę, a na końcu oliwę. Sosem polewam sałatkę, na końcu dodatkowo polewam ją olejem z pestek dyni i posypuję słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować