Sałatka lekka, smaczna i pasuje jako dodatek do obiadu czy tez sałatka do grillowanych dań, ja osobiście bardzo lubię do tej sałatki smażonego pstrąga. Ale też często przygotowuje ją jako drugie śniadanie do pracy.
10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 ogórek (szklarniowy/gruntowy)
12 pomidorów koktajlowych
200g sera fete
70g sałaty roszponki lub rukoli
Mix ziaren ok ½ szklanki (sezam/słonecznik/ ziarna dyni /pinia)
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
Pieprz, Vegeta
Lekka sałatka z fetą i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roszpunkę czy rukole umyć i osuszyć. Ogórek umyć, obrać i pokroić kroje na połowę potem na kolejną połowę i te ćwiartki na grubsze plastry. Pomidory koktajlowe umyć i w zależności od wielkości pomidorków na połówki lub na ćwiartki. Doprawiam Vegetą i pieprzem.
Ser feta kroimy na kostkę.
Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym. Do roszpunki dodaje pomidory i ogórek oraz ser feta. Następnie polewam oliwą z oliwek z octem balsamicznym na koniec posypujemy mix-em ziaren.
Komentarze