Lekka, rozgrzewająca zupa selerowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa jest niezwykle lekką i regenerującą potrawą

  • 60 min

Składniki:


  • skrzydło indycze
    ok 5-6 ziemniaków
    2 marchewki
    1/2 korzenia pietruszki
    cebula
    1 bulwa selera
    kawałek pora
    przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
    Maggi
    pietruszka natka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Lekka, rozgrzewająca zupa selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra zimnej wody! Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 min. do uzyskania bulionu.
  • 2. Ziemniaki pokroić w kostkę Zetrzeć marchewkę, pietruszkę i selera na tarce o dużych oczkach. Do wywaru dodajemy ziemniaki, cebule, pora i ziele angielskie. Po 5 min dodajemy marchewkę i pietruszkę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy selera. Zupa z selerem ma się jedynie zagotować. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną Maggi. Zupę można zatrzepać mąką z mlekiem. Jednak ja tego nie robię. Dekorujemy natką pietruszki (lub inna zieleninką).

Porady

Zupa jest niezwykle delikatna, więc wspaniale nadaje się dla dzieci i osób chorych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować