Lekka przekąska dla jarosza

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Prosta i smaczna przekąska w wersji jarskiej, bogatej w żelazo

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 ugotowany burak
    1 ząbek czosnku
    4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    1 woreczek kaszy jęczmiennej
    1 serek wiejski 150 g
    olej rzepakowy tłoczony na zimno
    sól, pieprz, płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Lekka przekąska dla jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy wg przepisu w lekko osolonej wodzie.
  • 2. W czasie gdy kasza się gotuje, drobno siekamy czosnek, mieszamy z olejem i szpinakiem
  • 3. Buraka kroimy na plastry, a następnie w kostkę, układamy po połowie na talerzach. Obok buraka wykładamy 3-4 łyżeczki serka wiejskiego, łyżeczkę szpinaku z olejem i czosnkiem.
  • 4. Gorącą kaszę mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Gorące wykładamy na talerze.

Porady

Taką przekąskę można podać na ciepło lub zimno - ja lubię ją jeść gdy kasza jest jeszcze gorąca. Ja użyłam ugotowanego dzień wcześniej buraka w parowarze, dzięki czemu nie musiałam pilnować czy nic nie kipi, a uparowane buraki są równie pyszne co gotowane i zachowują swój kolor. Szpinak o tej porze roku jest drogi, a ten mrożony nie traci właściwości i cenowo jest znacznie tanszy. Kostki nie wymagają dalszego krojenia, szybko w temperaturze pokojowej się rozmrazają, aby nie tracił swojego pięknego zielonego koloru mieszam go z gorącą kaszą. Dodatek oleju rzepakowego (zielonego), sprawia, ze kasza jest błyszcząca i smaczniejsza (nabiera "poślizgu"), a witaminy z grupy B łatwiej się przyswajają

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować