Pianka z musem truskawkowo-śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Lekki deser na zimno. A do tego idealny pomysł na wykorzystanie śliwek i truskawek.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopty
    0,5l kremówki
    2szkl. Truskawek
    1kg sliwek żółtych
    2galaretki brzoskwiniowe
    1galaretka truskawkowa
    3łyżki żelatyny
    5łyżek cukru pudru
    Wiórki kokosowe

Pianka z musem truskawkowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty nasączamy i wykładamy na blaszkę 25x35cm.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3szkl. Wody. Wylewamy na biszkopty.
  • 3. Truskawki blenderujemy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2szkl. Gorącej wody, tężejącą wlewamy do truskawek i wylewamy na masę. Schłodzić.
  • 4. Śliwki obieramy, usuwamy pestki i blenderujemy. Galaretki rozpuścić w nie całej szkl. Wody i połączyć ze śliwkami. Gotowy mus wylewamy na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Udekorować wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy