Lekka mizeria z kozim jogurtem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na smaczną i lekką mizerię, otuloną sosem na bazie koziego jogurtu z dodatkiem świeżego koperku i czosnku.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 duży ogórek zielony
    - 125 g naturalnego jogurtu koziego
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 pęczek świeżego koperku
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - pieprz czarny
    - sól ziołowa

Lekka mizeria z kozim jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, które oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły "wodę".
  • 2 2. W tym czasie przygotujemy delikatny sos.

    Do miseczki dodajemy jogurt kozi, cukier brzozowy (ksylitol), posiekany drobno koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą ziołową.
  • 3 3. Plasterki ogórka odsączamy z nadmiaru wody i mieszamy z lekkim sosem jogurtowym. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy