Lekka czekoladowa chmurka na spodzie kawowym bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto rozpływające się w ustach dla zwolenników czekolady.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 opakowania herbatników po 50 g
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wody
    80 g masła rozpuszczonego
    3 jajka
    150 g cukru
    100 g masła
    250 g czekolady gorzkiej
    200 ml śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Lekka czekoladowa chmurka na spodzie kawowym bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobnić na bardzo drobne kawałki. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Kawę połączyć z rozpuszczonym masłem i herbatnikami. Wymieszać masę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i włożyć do lodówki. Do garnka wbić żółtka, wsypać 50 g cukru i wlać śmietankę. Wszystko mieszać nad garnkiem z parą wodną do momentu aż masa stanie się gorąca. Póżniej zdjąć garnek znad pary i dodać masło i pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszać do rozpuszczenia składników. W drugim garnku ubić pianę ( około 4 minut) ze 100 g cukru. Masę czekoladową delikatnie połączyć z białkami . Połączoną masę wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Porady

Ciastko można zrobić na spodzie z samych herbatników i masła bez kawy wtedy spód będzie chrupiący ale to już jak kto woli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować