Delikatne ciasto rozpływające się w ustach dla zwolenników czekolady.
25 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
4 opakowania herbatników po 50 g
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wody
80 g masła rozpuszczonego
3 jajka
150 g cukru
100 g masła
250 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietany 30 %
Lekka czekoladowa chmurka na spodzie kawowym bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrobnić na bardzo drobne kawałki. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Kawę połączyć z rozpuszczonym masłem i herbatnikami. Wymieszać masę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i włożyć do lodówki. Do garnka wbić żółtka, wsypać 50 g cukru i wlać śmietankę. Wszystko mieszać nad garnkiem z parą wodną do momentu aż masa stanie się gorąca. Póżniej zdjąć garnek znad pary i dodać masło i pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszać do rozpuszczenia składników. W drugim garnku ubić pianę ( około 4 minut) ze 100 g cukru. Masę czekoladową delikatnie połączyć z białkami . Połączoną masę wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Porady
Ciastko można zrobić na spodzie z samych herbatników i masła bez kawy wtedy spód będzie chrupiący ale to już jak kto woli.
Komentarze