Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna lekka babeczka, idealna do Wielkanocnej kawy .

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 3 gramy
    - mąka: 0.75 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 2.5 łyżki
    - kakao: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 4 sztuki
    - cukierki "krówka mleczna": 15 sztuk
    - orzechy włoskie (średnio mielone): 0.33 szklanki
    - polewa czekoladowa: 1 opakowanie
    - lukier biały: 1 opakowanie
    - likier orzechowy: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 1. Każdego cukierka "Krówkę" kroimy na ok 4-5 kawałków. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, po koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka.
  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 3. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy margarynę oraz likier i ponownie mieszamy, delikatnie drewnianą łyżką.
  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 4. Ciasto wlać do formy, moja silikonowa babka, a następnie posypać orzechami i na wierzch krówkami. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w temp. 180'C.
  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 5. Gotową lekką babkę wyciągamy z formy i polewamy polewą czekoladową a następnie lukrem. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować