Lekka, błyskawiczna zapiekanka z cukinii, mozzarelii i cebuli BEZ JAJEK I ŚMIETANY

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybka, gotowa w kilkanaście minut i mega prosta zapiekanka. Lekkie danie idealne na gorące dni

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe, młode cukinie
    pół cebuli
    kulka mozzarelii
    garść żółtego tartego sera do posypania na wierzch (można pominąć)
    pieprz
    oregano
    czosnek suszony
    warzywko, bądź sól jeśli go nie używacie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Lekka, błyskawiczna zapiekanka z cukinii, mozzarelii i cebuli bez jajek i śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z cukinii 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
    W międzyczasie kroimy w pół centymetrowe talarki, cebulę w drobne paseczki, mozzarellę w kawałki, bądź rwiemy na części
    W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry cukinii, posypujemy przyprawami - warzywko (sól) , pieprz, czosnek, na to cebulę, porwaną mozzarellę. Tak do wyczerpania składników.
    Ostatnią warstwę posypujemy oregano oraz startym serem żółtym.
    Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut aż cukinia będzie lekko miękka, ale nie rozpadająca się.

Porady

Zapiekankę można zalać rozmąconym jajkiem, śmietaną bądź dołożyć plasterki szybki, salami, etc :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować