Szybka, gotowa w kilkanaście minut i mega prosta zapiekanka. Lekkie danie idealne na gorące dni
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 małe, młode cukinie
pół cebuli
kulka mozzarelii
garść żółtego tartego sera do posypania na wierzch (można pominąć)
pieprz
oregano
czosnek suszony
warzywko, bądź sól jeśli go nie używacie
Lekka, błyskawiczna zapiekanka z cukinii, mozzarelii i cebuli bez jajek i śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W międzyczasie kroimy w pół centymetrowe talarki, cebulę w drobne paseczki, mozzarellę w kawałki, bądź rwiemy na części
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry cukinii, posypujemy przyprawami - warzywko (sól) , pieprz, czosnek, na to cebulę, porwaną mozzarellę. Tak do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę posypujemy oregano oraz startym serem żółtym.
Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut aż cukinia będzie lekko miękka, ale nie rozpadająca się.
Porady
Zapiekankę można zalać rozmąconym jajkiem, śmietaną bądź dołożyć plasterki szybki, salami, etc :)
Komentarze