Legumina z ryżu z jabłkami

4.5 (189 ocen)

Z mioch młodych lat

Składniki:

  • 10dag ryżu
    700ml mleka
    sól
    1 laska wanilii
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    4 jabłka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu i cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Legumina z ryżu z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z solą, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 30minut.
    Rozklejony ryż przestudzić.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Skropić cytryną.
    Żółtka utrzeć z cukrem, ziarenkami wanilii i wymieszać z ryżem.
    Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ryżem.
    Na dno wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych nałożyć warstwę ryżu, plastry jabłek, przykryć ryżem i na wierzchu ułożyć plastry jabłek. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem.
    Zapiekać przez 20 minut w temp.200stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować