Legumina z kartoflanej mąki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś kolejny przepis z babcinego zeszytu – legumina z kartoflanej mąki. Legumina to rodzaj deseru, najczęściej jest to połączenie mąki, mleka, wody i jaj. Leguminą jest między innymi kisiel, budyń czy pudding. W zeszycie jest kilkanaście różnych przepisów na ten deser, wszystkie z roku 1956

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦10 jaj
    ◦100 g cukru
    ◦15-18 gorzkich migdałów
    ◦60 g mąki kartoflanej (mąka ziemniaczana)
    ◦¼ łyżki masła (do posmarowania formy)
    ◦1 łyżka sucharka (chodzi o bułkę tartą)
    ◦sól

    Składniki na sos waniliowy:
    ◦1 ½ szklanki śmietanki 30%
    ◦100 g cukry
    ◦1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Legumina

Legumina z kartoflanej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie leguminy:
    10 żółtek utrzeć z 100 g cukru tak, aby żółtka zbielały. Migdały posiekać i dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do żółtek i wymieszać. Na koniec łyżka po łyżce dodać mąkę ziemniaczaną. Foremki/kokilki wysmarować masłem i posypać bułką tartą, przelać jajeczną masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na ok. 20 minut (piec do tzw. suchego patyczka).

    Przygotowanie sosu waniliowego:
    Śmietankę lekko ubić (ma być półpłynna). Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, łyżeczkę zebrać ziarenka i dodać do śmietany.

    Ja zamiast śmietanki 30% dodałam słodką śmietankę 12%, ziarenka wanilii i 3 łyżki wiśniowego dżemu. :)

    Upieczone leguminy wyłożyć na talerzyki. Można je przeciąć nożem na poł jak placki biszkoptowe i przełożyć sosem waniliowym lub polać po wierzchu.

    Od razu podawać!

Porady

Z podanej porcji wychodzi ok. 10-12 kokilek. Więc leguminę można przygotować z połowy składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować