Legumina królewska z truskawkami

4.5 (152 ocen)

Bardzo pyszne ciasto idealne na gorące dni. Idealne połączenie truskawek, kremu i bitej śmietany.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Krem:
    - 2 szklanki mleka
    - 8 łyżek cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 żółtka
    - 2 łyżki mąki pszennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka kakao
    - 25 dkg margaryny



    - 50 dkg truskawek
    - 20 dkg galaretki w kostkę
    - 3 łyżki rodzynek



    Masa śmietanowa:
    - pół litra kwaśnej śmietany
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki żelatyny
    - 3 łyżki letniej przegotowanej wody



    - czekolada twarda do potarcia na śmietanę
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Legumina królewska z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Legumina królewska z truskawkami   1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

    Upieczony biszkopt dajemy do formy.
  • Legumina królewska z truskawkami   2. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.

    Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

    Biszkopt smarujemy kremem białym.
  • Legumina królewska z truskawkami   3. Na krem biały układamy truskawki.
  • Legumina królewska z truskawkami   4. Truskawki smarujemy kremem z kakao.
  • Legumina królewska z truskawkami   5. Galaretkę kroimy w drobną kostkę.
  • Legumina królewska z truskawkami   6. Krem z kakao posypujemy galaretką i rodzynkami.
  • Legumina królewska z truskawkami   7. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.
  • Legumina królewska z truskawkami   8. Na śmietanę ścieramy drobno czekoladę mleczną.
  • Legumina królewska z truskawkami   9. Dajemy do schłodzenia do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować