Legumina królewska z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Upieczony biszkopt dajemy do formy.
2.Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.
Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Biszkopt smarujemy kremem białym.
3.Na krem biały układamy truskawki.
4.Truskawki smarujemy kremem z kakao.
5.Galaretkę kroimy w drobną kostkę.
6.Krem z kakao posypujemy galaretką i rodzynkami.
7.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.
Komentarze