Leczo z zielonymi pomidorami

  • wyświetlono: 90 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne i rozgrzewające, warzywne leczo z zielonymi pomidorami :-). Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale łatwo je zepsuć, gdyż jego smak zależy od jakości składników, więc starajmy się wybrać jak najświeższe, najlepiej prosto z ogródka.

profilowe
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

2 średnie cukinie
2 papryki (najlepsze są czerwone lub białe)
10 pomidorów (ok 1kg) najlepsze są gruntowe ale mogą być inne
4 pomidory zielone
2 małe cebule lub jedna duża
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pierz do smaku
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Leczo z zielonymi pomidorami

  • 1. 1. W dużym garnku rozgrzać olej.
    2. Cebulę obrać, pokroić w grube ćwierć-talarki, włożyć do garnka, lekko zeszklić.
    3. Następnie dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę, pomidory posiekane w pół-talarki, pokrojony czosnek oraz cukinie.
    4. Całość doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Dusić do miękkości, aż cześć płynu odparuje i leczo się zagęści.
    5. Podawać gorące z pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

leczoPomidoryCukiniagulaszleczo z ielonych pomidorów

Komentarze

Podobne przepisy

Smażony ryż a-la risotto z zielonymi warzywami

Dodane przez: Kameleon

Ryż smażony z zielonymi warzywami

bardzo lubię ryż i makarony

leczo z cukinią

Dodane przez: M_Z

Dietetyczne leczo z cukinią

Przepyszne leczo. 100% warzyw i...

Leczo z kaszą bulgur

Dodane przez: joanna30

Leczo z kaszą bulgur

Kasza bulgur jest niezwykle zdrowa,...

Leczo z dynią

Dodane przez: Skotka

Leczo z dynią

Leczo inne niż wszystkie. Dzięki...

Leczo najlepiej leczy głód. :)

Dodane przez: Nulek

LECZO z ryżem

Mniej typowy przepis na leczo,...

Leczo z czerwoną fasolą

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Leczo z czerwoną fasolą

Lekko wzbogacona wersja tradycyjnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE