Kupiłam surową ogonówkę, po czym się okazało,że nikt z domowników nie lubi takich smakołyków. Wobec tego musiałam coś z tym zrobić,a że jeszcze było trochę papryki i kiełbasa to powstało leczo, zapraszam.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża cebula
10 plastrów surowej ogonówką
30 dag kiełbasy
2 ząbki czosnku
1,5 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 cukinia
3 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczki słodkiej papryki
Sól, pieprz do smaku
100 g koncentratu pomidorowego
Leczo z surową ogonówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w duża kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wsypać oba rodzaje papryk. Po chwili dodać cebulę i wymieszać dobrze. W międzyczasie pokroić ogonówke i dodać ja do garnka po 3 minutach od wrzucenia cebuli.
2.Do kolejnych 5 minutach dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i plasterki czosnku. Smażyć całość 5 minut i dodać wszystkie rozdrobnione papryki. Wymieszać, przykryć i dusić 5-7 minut.
3.Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka wraz z solą i pieprzem. Dodać koncentrat, wymieszać. Dusić kolejne 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Zdjąć z ognia i podawać z pieczywem.
Smacznego!
Komentarze