Leczo z soczewicą

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Miałam ochotę na to danie, a w lodówce była ugotowana soczewica. Proste i szybkie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 papryka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    250 gram ugotowanej czerwonej soczewicy (lub z puszki)
    2 marchewki
    kawałek pora
    1 opakowanie krojonych pomidorów w kartoniku
    sól, pieprz, suszona bazylia i pietruszka,
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Cebulę pokroić w pióra, marchewki i pora w plasterki. Paprykę w kostkę. Drobno pokroić również czosnek.
  • leczo 2. Na oleju zeszklić pokrojone warzywa. I dusić do miękkości pod przykryciem (można podlać delikatnie wodą).
  • 3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pomidory z kartonu. Dusić do odparowania nadmiaru wody.
  • 4. Dodać ugotowaną soczewicę, przyprawić, wymieszać, gotować przez chwilę, żeby soczewica była gorąca. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pomidor Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować