Trochę odmienione leczo, pyszne i lekkie. Polecam!
Składniki:
400 g filetu z indyka
500 g mięsistych pomidorów
400 g małych patisonów
1 duża czerwona papryka (300 g)
1 duża cebula (250 g)
1/2 małej ostrej papryczki
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki posiekanego koperku
2 łyżki oleju
sól
Leczo z patisonów z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy do zeszklenia cebuli.
2.Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
3.Patisony myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 4 lub 8 części (w zależności od wielkości). Dodajemy do rondla z potrawą i dusimy razem 15 minut.
4.Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy: ostrą w drobną kostkę, a słodką w kostkę średniej wielkości. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie słupki. Papryki i czosnek dokładamy do rondla, dusimy jeszcze 10 minut.
5.Solimy do smaku, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i podajemy.
Komentarze