leczo to potrawa węgierska a to moja propozycja jego przygotowania:) leczo na lekki obiadek latem sprawdzi się idealnie a wszystkie produkty do niego potrzebne są teraz łatwe do zdobycia :)))
15 min
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
1 duży patison (około 400 g)
1 kg cukinii
cebula
papryka czerwona duża
papryka żółta
50 g szpinaku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
300 g kiełbasy
tłuszcz do smażenia
2 łyżki ketchupu
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy stołowej
przyprawa do dań Kucharek
pieprz kolorowy świeżo mielony
odrobina chilli
Leczo z patisona, cukinii, szpinaku i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Gdy będzie już usmażona wrzucamy do niej szpinak i mieszamy aż ściemnieje, przekładamy do garnka.
2.Patison i cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli.
3.Papryki kroimy w kostkę, dodajemy do garnka.
4.Warzywa dusimy na małym ogniu po przykryciem około 30 minut (od czasu do czasu mieszając).
5.Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na której smażyliśmy cebulkę.
6.Kiedy warzywa mamy już podduszone dodajemy kiełbaskę, ketchup, koncentrat, musztardę, przyprawy, pietruszkę, mieszamy i całość dusimy jeszcze około 5 minut.
Komentarze