Leczo z mięsnymi kuleczkami

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Tę potrawę najczęściej gotuję jesienią,a pyszny dodatek do lecza wymyśliłam gdy zapomniałam kupić kiełbasę .

  • 40 min

Składniki:

  • 3 papryki-po jednej każdego koloru czerwona zielona i żółta , 1 cukinia , 2 średnie cebule, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę.Przyprawy sól .pieprz, papryka w proszku ostra i łagodna .
    Mięsne kuleczki- 20 dkg mięsa mielonego , 1 małe jajko łyżka bułki tartej sól ,pieprz, 3 łyżki oleju do smażenia .
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z mięsnymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kuleczki. 1. Warzywa myjemy ,paprykę kroimy w dużą kostkę , cebulę w półplasterki, cukinię obieramy wykrawamy miękki środek ,resztę kroimy w kostkę . Warzywa dusimy osobno po 10 min , następnie wkładamy do większego garnka i dusimy ok 30 min, doprawiamy przyprawami do smaku ,leczo powinno być lekko ostre.
    Do mięsa dodajemy jajko, bułkę , przyprawy, wyrabiamy .W dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha obtaczamy w bułce tartej i i smażymy chwilę .
    Dodajemy do gotowego lecza.

Porady

Potrawę podajemy z ryżem lub z pieczywem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować