Leczo z dynią

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

W sezonie jesiennym często gotuję leczo - to świetne, rozgrzewające i sycące danie. Moja ulubiona wersja to leczo z dodatkiem dyni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g kiełbasy
    3 papryki czerwone
    1 mała dynia hokkaido (po oczyszczeniu ok. 600g)
    2 cebule
    2 cukinie
    1 butelka passaty pomidorowej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Leczo z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Z dyni usuwamy pestki, kroimy w kostkę.
    2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dodajemy passatę, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż warzywa zmiękną.
    3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować