Leczo z cukinii z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dania z cukinii nie muszą być nudne, wystarczy dodać tylko kilka składników a stają się wykwintnymi.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
    25 dag pieczarek
    30 dag szynki w kawałku
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz, oliwa

Leczo z cukinii z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy.
  • 2. Do cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę – dusimy 2 minuty.
  • 3. Cukinie kroimy w kostkę (nie obieramy ze skórki chyba, że jest to duża cukinia to wtedy obieramy i wydrążamy nasiona) i dodajemy do garnka
  • 4. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce rozgrzanej oliwy. Dodajemy do garnka z cukinią
  • 5. Papryki wydrążamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego lecza. Chwileczkę tylko trzymam na ogniu gdyż lubię w leczu wyczuwalne kawałki warzyw, ale wszystko zależy od waszych preferencji.
  • 6. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
  • 7. Przyprawiamy pieprzem, solą i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki

Komentarze

Podobne przepisy