Leczo z cukinii

0 (0 ocen)

  • 45 min

W tym roku bardzo dużo cukinii, więc leczo z jej dodatkiem musi być.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
    1 żółta cukinia
    4 laski kiełbasy
    2 cebule
    ½ kg. pieczarek
    1 słoik koncentratu pomidorowego, ok.200 g
    1 puszka pokrojonych pomidorów
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sól, pieprz do smaku

Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo z cukinii 1. Cebulę pokroić w piórka, posolić, przesmażyć na patelni. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę i chwilę razem przesmażyć. Przełożyć do garnka.
  • Leczo z cukinii 2. Kiełbasę pokroić w paski i również przesmażyć na patelni. Pieczarki pokrojone na ćwiartki smażyć, aż woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Wszystko przełożyć do garnka z cebulą i papryką.
  • 3. Dodać pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Zalać wodą. Gotować ok. 10 minut. Dodać koncentrat, pomidory, przyprawy i natkę pietruszki. Gotować razem jeszcze ok. 10 minut. Doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy