Leczo z cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam duszoną cukinię, a w takiej postaci w szczególności. Leczo jest wyraziste w smaku, dobrze doprawione.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 młode cukinie
    1 cebula
    10 pieczarek
    ½ czerwonej papryki
    3 młode marchewki
    2 ząbki czosnku
    ½ pęczka natki pietruszki
    200 g kiełbasy (np. śląskiej)
    1,5 szklanki wody
    190 g koncentratu pomidorowego
    Sól
    Pieprz
    Ostra czerwona papryka
    Liść lubczyku

Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młodą cukinię kroimy w kosteczkę średniej wielkości. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Młodą marchewkę dokładnie myjemy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy według uznania, u mnie były to pół plasterki. W garnku przesmażamy cebulkę, dodajemy kiełbasę. Gdy cebula zmięknie dokładamy resztę warzyw. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę. Dusimy około 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i liściem lubczyku. Dusimy jeszcze przez kilka minut aby smaki się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy