PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Leczo z cukiniihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/24/leczo-z-cukinii.jpeg27363648http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/leczo-z-cukinii-2
2 młode cukinie
1 cebula
10 pieczarek
½ czerwonej papryki
3 młode marchewki
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
200 g kiełbasy (np. śląskiej)
1,5 szklanki wody
190 g koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku
Sposób przygotowania przepisu:
Leczo z cukinii
1.
Młodą cukinię kroimy w kosteczkę średniej wielkości. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Młodą marchewkę dokładnie myjemy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy według uznania, u mnie były to pół plasterki. W garnku przesmażamy cebulkę, dodajemy kiełbasę. Gdy cebula zmięknie dokładamy resztę warzyw. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę. Dusimy około 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i liściem lubczyku. Dusimy jeszcze przez kilka minut aby smaki się przegryzły.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze