Leczo z cukinią i wołowiną

  • wyświetlono: 5853 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu.

Logo czarne 800 i 150
  • 6 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

500 g mielonej wołowiny *
500 ml passaty pomidorowej
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cukinie zielone
2 duże pomidory
100 g groszku cukrowego
1 papryczka chili
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz czarny
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Leczo z cukinią i wołowiną

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą i wędzoną. Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut.
    Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
    Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem
    * użyłam wołowiny 20% tłuszczu

Porady

- pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw
- jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie, ale wciąż chrupiące warzywa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wołowinaCukiniajednogarnkowe

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo z pieczarkami

Dodane przez: Marzena13

Leczo z cukinią i pieczarkami

Szybkie danie, które smakuje wyśmienicie...

Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą

Leczo to kolorowe, smaczne, szybkie...

Leczo z fasolą szparagową, cukinią i kurczakiem

Dodane przez: Krystyna32

Leczo z fasolą szparagową, cukinią i kurczakiem

Smaczne i pyszne leczo. Polecam...

Leczo z cukinią i pieczarkami

Dodane przez: danusia19671

Leczo z cukinią i pieczarkami

Pyszne i pikantne leczo z pieczarkami

image-115j368

Dodane przez: xamelka1

Leczo z fasolką szparagową i cukinią

Rewelacyjne danie jednogarnkowe.Takie...

Leczo z cukinią i pieczarkami

Dodane przez: beciiaaa

Leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą

Gdy przychodzi sezon na świeże...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE