Moja propozycja najbardziej znanej węgierskiej potrawy przygotowanej ze świeżej papryki, pomidorów, aromatycznego czosnku, złocistej cebuli, z dodatkiem świeżej cukinii i pachnącej wędzonej wędliny.
Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę a cukinię w pół plasterki.
2.Cebulę i czosnek drobno posiekać, a wędlinę pokroić w grubszą kostkę.
3.W garnku na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, papryki i razem smażyć około 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę, koncentrat, cukinię oraz ostrą i słodką paprykę. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu
15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze