Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moja propozycja najbardziej znanej węgierskiej potrawy przygotowanej ze świeżej papryki, pomidorów, aromatycznego czosnku, złocistej cebuli, z dodatkiem świeżej cukinii i pachnącej wędzonej wędliny.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    2 żółte papryki
    1 zielona papryka
    3 cebule
    1 cukinia
    4 ząbki czosnku
    2 puszki krojonych pomidorów
    100g koncentratu pomidorowego
    700g wędzonej wędliny
    2 łyżeczki ostrej papryki
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    4 łyżki oleju
    1/2 szklanki wody
    sól
    pieprz



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z cukinią i pachnącą wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w0ot4w 1. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę a cukinię w pół plasterki.
  • image-04pta42 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a wędlinę pokroić w grubszą kostkę.
  • image-1gwvlgx 3. W garnku na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, papryki i razem smażyć około 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę, koncentrat, cukinię oraz ostrą i słodką paprykę. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu
    15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować