Leczo z cukinią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroję w kosteczkę, oprószam przyprawami i podduszam do miękkości w niewielkiej ilości bulionu z czosnkiem.Cukinię obieramy, wydrążamy miąższ ze środka, kroimy w kosteczkę.
Paprykę i cebulę również kroimy w niedużą kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy najpierw krótko paprykę, następnie wrzucamy cebulkę i smażymy do zeszklenia cebuli, dolewamy około 1/4 szklanki wody, wrzucamy pokrojoną cukinię, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości( my lubimy jak cukinia jest w kostkach, a nie w wersji półpłynnej, więc u mnie trwa to około 10 minut max). Następnie dodajemy pomidorki, wcześniej sparzone i obrane ze skórek, dusimy wszystko razem około 7 minut, dodajemy mięsko i mieszamy, gotowe. To danie zwykle podaję z chlebkiem.
Komentarze