LECZO Z CUKINIĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg cukinii / małej około 15 cm
    3 duże cebule
    30 dag kiełbasy
    1 duża czerwona papryka
    2 średnie pomidory (obrane ze skórki)
    olej rzepakowy do smażenia
    bazylia, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy
    koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qocv3d 1. Cebule zeszklić na oleju, doprawić lekko solą, pieprzem ziołowym i majerankiem.
  • image-1r9ok76 2. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (doprawić tymiankiem) i chwilę dusić.

    - Paprykę oczyścić i pokroić według uznania.
    - Cukinie obrać i pokroić według uznania.
    - Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Doprawić bazylią.

    Paprykę, pomidory i cukinię dodać do garnka i razem dusić około 20 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.
  • image-08iou4p 3. Dusić do czasu, aż nadmiar wody wyparuje, a wszystkie warzywa będą miękkie.

Porady

Można dodawać także marchewkę pokrojoną w kostkę lub pieczarki pokrojone w plasterki. Jednak (według mnie) w prezentowanej postaci smakuje najlepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować