Leczo z cukinią

0 (0 ocen)

nie wyobrażam sobie końcówki lata bez leczo

Składniki:

  • 1 kilogram papryki (u mnie żółta i czerwona)
    1 kilogram pomidorów (użyłam Limy)
    0,5 kilograma cebuli
    1 duża cukinia
    200 gram koncentratu pomidorowego
    2 łyżki cukru
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Warzywa opłukać i osuszyć. Cebule obrać i pokroić w piórka. Papryki przeciąć na pół, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić je w większą kostkę. Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Z cukinii odkroić końcówki i resztę pokroić w większą kostkę. Warzywa usmażyć (każde osobno) na oleju posypując je solą. Najpierw papryki, potem cebule, cukinię i na końcu pomidory. Usmażone warzywa przełożyć do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze razem wymieszać. W razie potrzeby, gdy leczo będzie za gęste można dolać wodę. Podawać na gorąco najlepiej z białym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy