Leczo z cukini

0 (0 ocen)

  • 30 min

Leczo. Kolejny smak dzieciństwa. Uwielbiam. Mogłabym jeść i jeść

  • 30 min

Składniki:

  • •1 kg papryki
    •4 duże pomidory
    •2 kiełabski
    •ok. 15 dag wędzonego surowego boczku
    •4 cebule
    •3 średniej wielkości cukinie
    •oliwa z oliwek
    •ziele angielskie
    •liść laurowy
    •sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Leczo z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dosyć sporą kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną paprykę, ziele i liść laurowy. Następnie, obieramy cukinię i kroimy w kostkę (póki co cukinia jest młoda i nie zachodzi potrzeba usuwania miąższu) i dodajemy do papryki. Podobnie postępujemy z cebulą oraz sparzonymi i obranymi ze skóry pomidorami. Całość dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w drobną kostkę (można najpierw podsmażyć wędzony surowy boczek, a potem do niego dodać kiełbasę). Następnie dodajemy ją do duszących się warzyw. Całość przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli lubicie bardziej pomidorowy smak - można dodać więcej pomidorów.

Porady

kiełbasę i boczek można zastąpić kurczakiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy