LECZO WARZYWNE Z KURKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Leczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki :
    500 g papryki czerwonej
    500 g dojrzałych pomidorów
    300 g kurek
    200 g pieczarek
    1 średniej wielkości cukinią
    2 cebule
    300 g kiełbasy śląskiej
    200 g cienkich parówek
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz do smaku
    1 kostka rosołowa
    4 łyżki oleju
    papryka słodka i ostrą do smaku
    500 ml wody

Leczo warzywne z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :
    Paprykę, cukinię, cebulę, pieczarki i kiełbasę kroimy w kostkę.
    Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
    W dużym garnku podpiekamy na oleju cebulę z kiełbasą. Kiedy się zarumieni dodajemy paprykę,pieczarki i pokrojone pomidory.
    Następnie dodajemy przyprawy i kostkę rosołową. Prużymy około 15 minut.
    Następnie wlewamy wodę i dodajemy przecier. Gotujemy około 15 minut.
    Do lecza wsypujemy kurki i pokrojone parówki, zmniejszamy gaz i mieszając doprawiamy do smaku, chwilkę gotujemy.
    Leczo studzimy, najsmaczniejsze jest kiedy trochę postoi. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy