Leczo warzywne (wege)

4.5 (162 ocen)

W sumie to leczo czy nie leczo?Oto jest pytanie :)Każdy ma inny sposób na leczo :)U mnie jest to taki śmietnik tego co jest.Podstawa jest papryka, pomidory, cebula i cukinia.Reszta - dowolnie.

Składniki:

  • 6-7 sporych cebul
    10 papryk
    10 pomidorów
    0,5kg cukinii
    10 łodyg selera naciowego
    0,5kg pieczarek
    słoiczek przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    mielona ostra i słodka papryka
    mielone chili
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo warzywne (wege) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę bardzo drobno siekamy. Przekładamy do wysokiego garnka, gdzie wcześniej wlaliśmy olej. Przesmażamy cebulę aż zezłocieje. Dodajemy pokrojona w paski paprykę, dalej smażymy. Następnie dokładamy pokrojony w plasterki seler oraz pieczarki. Na końcu dodajemy pokrojona w półksiężyce cukinię, oraz obrane ze skórki, posiekane pomidory. Zalewamy wszystko szklanka wody. Lekko solimy. Przykrywamy pokrywka i dusimy około godziny na bardzo wolnym ogniu.
  • 2. Po tym czasie dodajemy przecier. Doprawiamy wszystko sola, pieprzem, mielonymi paprykami oraz mielonym chili. Dusimy wszystko, zwiększajac lekko płomień pod garnkiem, do czasu aż leczo lekko zgęstnieje a nadmiar płynu odparuje.

Porady

Uwaga: konsystencja leczo, czyli ilość pozostałego płynu, najlepiej dobierać według upodobań. My, z mężem, lubimy dość soczyste, więc tego płynu jest więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować