Leczo pamiętam z rodzinnego domu a teraz ja przygotowuje go mojej wspaniałej rodzince .Leczo wspaniale nadaje się na szybki obiad po dodaniu podsmażonej kiełbasy.Polecam smakoszą .
Leczo warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryke oczyszczamy wyjmujemy miąż i kroimy w kostke .Pomidory sparzyć ,obrac ze skórki i pokroić w kostke.Cukinie umyc ,wyjąć miąż i pokroic w kostke (jesli ma twardą skóre to obrać).Cebule pokroic i podsmażyć na odrobinie oleju .Dodac papryke i pomidory -dusić ok 25 min.Dodać cukinię i dolać 1 szklanke wody.Do lecza dodac przyprawy do smaku i koncentrat pomidorowy .Całość dusić jeszcze ok 45 min a na końcu dodać zmiażdzony czosnek.
2.Gorące leczo można przełożyć do słoików i pasteryzowac .Przed podaniem można dodac podsmażoną kiełbase i starty ser żółty.
Komentarze